Csokiforradalom a láthatáron

Manager magazin, 2013. február
Kocsi Margit
– részlet a cikkből

KLASSZIKUS ELEGANCIA
Egy másik helyszín: Nagymaros. Itt működik 2007 óta az FG Csokoládé Manufaktúra, amelyet a klasszikus elegancia jelzővel illetett a Dining Guide. A műszaki végzettségű Flamich Gábor nagy álma megvalósítására nagyapja, Galli János cukrászmester nyomdokaiba lépett orvos feleségével, Konkoly Ritával. „Gyakorlatilag a nagyapai örökség jegyében döntünk és dolgozunk, tartást és mértéket ad ez a háttér” – indokolták pályamódosításukat. A csokoládékészítés mellett több mint negyedszázada töretlen sikerrel üzemeltetik Nagymaroson a fagylaltozójukat – amelyet Galli János alapított 1932-ben -, s egy éve a francia pékségüket és gourmet-boltjukat is. Az idén több új csokoládéüzlet megnyitását tervezik, mint fogalmaztak, „a szépséges a minőség jegyében”, befejezik a Rita szívének kedves Pápai Esterházy Kastély csokoládékollekciójukat, és elkezdik egy hasonló bonbonsorozat készítését.
50magyar_borito_2011_2DMunkájuk során a teremtés, az alkotás öröme hajtja őket. Azt vallják, jót csak jóból lehet készíteni. Ezért tértek át a francia Valrhona és Chocolaterie de l’Opera csokoládé-alapanyagokra, ami a minőségi ugrás mellett befektetést is jelentett. Sikernek tartják, hogy a kegyetlen gazdasági körülmények ellenére a minőségben nem vissza, hanem előreléptek, s büszkék arra, hogy a Heti Válasz 2012-ben az ország 50 követendő vállalkozása közé választotta az FG Csokoládé Manufaktúrát.
„Apránként építettük, építjük a vállalkozást, átlátható és belátható mértékkel” – hangsúlyozta Flamich Gábor. Ennek tulajdonítják, hogy sikerült elkerülniük a nagy befektetések csapdáját, miszerint „azonnal és sokat kell eladni”. Tavaly a vállalkozás árbevételének felét már a csokoládé
biztosította. Ez azért is nagy szó, mert a válság miatt 2011-12-ben számos csokoládékészítő bezárta a boltját, vagy meg sem nyitotta a tervezett üzletet. Ezzel párhuzamosan újabb és újabb szereplők tűnnek fel a piacon, akik még tanulják a szakmát, általában autodidakta módon, s a profit szinten tartása érdekében engednek a minőségből, és rendszerint a megfizethető, olcsóbb alapanyagot választják. Ugyanakkor már észrevehető a manufaktúrák kedvező hatása is a nagy csokoládégyártó cégek stílusváltásán, hiszen elkezdtek a kézművesekhez hasonló termékekkel piacra lépni.
Az FG Csokoládé Manufaktúrában évente ezer kilogramm alapanyagot dolgoznak fel, s folyamatosan készítik a csokoládékat, így a vásárlók, jöjjenek bármikor, náluk mindig találhatnak valami újat, és „nagyra értékelik ezt a kincsvadászatot”. Összesen 170-féle csokoládét és bonbont állítanak
elő hagyományos és klasszikus – mandulás, mogyorós, marcipános, narancsos és aranymazsolás stb. – ízesítéssel, s szezontól függően három-négy ember számára biztosít megélhetést a vállalkozás. A csokoládéhoz szükséges gourmet alapanyagokat főleg Franciaországból, Spanyolországból és Marokkóból szerzik be.