Megédesítik az életünket

Blikk Nők 2011. 05. 25.
Hazánkban egyre többen foglalkoznak csokoládé készítéssel, és a kézműves manufaktúrákban mind azt vallják: a csokoládénak lelke van, és sokkal több mint a boldogságunk egyik forrása.
Alaptanfolyam– Nagyapámnak a század elején neves cukrászdája volt Nagymaroson, és minél többet kutattam a családi hagyományok után, annál nagyobb kedvet kaptam a minőségi cukrászathoz – meséli Flamich Gábor. – A kézműves fagylaltozómat természetesen nagyapám receptjeivel indítottam el: stabilizálók és adalékanyagok nélkül, de már a mai technikai vívmányokat is használva. Ám közben, valahol a szívem mélyén, mindig éreztem, hogy bonbonokat kell készítenem! Aztán amikor a feleségemmel eljuthattunk a belga csokoládé akadémia csokoládébemutatójára, megpecsételődött a sorsunk…
– Ettől kezdve két hónapig a konyhámban kísérletezett és jégkockatartókba öntötte a bonbonokat – veszi át a szót a feleség, Konkoly Rita. – Miután elegem lett abból, hogy folyamatosan a csokoládét kapartam a pultról és a kőről, kitiltottam onnan. A férjem válaszként – a csokoládé műhelyünk megépítéséig – átalakította a fagyizót csokiműhellyé. Nyáron fagyit készítünk, egész évben pedig csokoládét és bonbonokat. Az idei a negyedik év, hogy a kettő párhuzamosan működik.
– Évekig ellenálltam annak, hogy engem is beszippantson a csokoládé világa, végül mégis feladtam a természetgyógyász munkámat. Igaz, a mostani hivatásommal is az embereket  szolgálom… A mi üzletünkben a csokoládé ugyanúgy működik, mint a Csokoládé című filmben: ha valaki bejön és körbenéz, sokszor a tekintetéből ki lehet olvasni, ha valami a lelkét nyomja. Ennek tekintetében ajánlunk neki csokoládét. Amikor megkóstolja, megváltozik az arckifejezése – ezért érdemes dolgozni!